Acne Tarda: acne bij volwassenen

Acne Tarda, oftewel volwassenenacne is een vorm van acne die zich vooral bij volwassen vrouwen boven de 25 jaar voordoet. Helaas krijgen ruim tien procent van de vrouwen boven de 25 jaar met deze vorm van acne te maken. Erg jammer natuurlijk, want als volwassene ben je wel een beetje klaar met acne en onzuiverheden. Goed nieuws is wel dat er wel degelijk iets aan te doen is.

Wat is acne tarda en waardoor wordt het veroorzaakt?

Volwassenenacne is een vorm van acne die optreedt bij volwassenen. Het is een milde vorm van acne, maar die toch erg hinderlijk kan zijn voor de patiënt. De oorzaak van deze vorm van acne is vaak hormonaal. Dit is dan ook de reden dat vooral vrouwen nog op latere leeftijd acne kunnen ontwikkelen. De anticonceptiepil, hormoonspiraal, zwangerschap of bepaalde hormoonstoornissen zoals PCOS kunnen allemaal het ontwikkelen van acne tot gevolg hebben.

Daarnaast is stress een grote factor bij het ontstaan van de acne. Bij stress maakt het lichaam cortisol aan, wat een mannelijk hormoon is. Dit heeft dan tot gevolg dat acne sneller kan optreden. Ook je eetpatroon heeft invloed op de conditie van je huid. Het consumeren van veel suikers en vetten (een ongezond eetpatroon) kan ook leiden tot acne, net zoals drinken, roken en vervuiling, bijvoorbeeld met vieze vingers aan je gezicht zitten of luchtvervuiling. Daarom is reiniging van groot belang bij een huid die gevoelig is voor acne.

Hoe kan acne tarda behandeld worden?

Net zoals andere vormen van acne, kan volwassenenacne op verschillende manieren behandeld worden. Wel is de behandeling vaak anders dan bij acne bij jongeren. De huid kan immers minder hebben, en vaak zijn de eerste tekenen van huidveroudering ook al zichtbaar, waar de patiënt zich ook vaak aan stoort. Daarom moet de behandeling bij volwassenenacne op een andere manier gebeuren.

Allereerst is het natuurlijk van belang dat de basisverzorging van de huid goed is. Dat wil zeggen dat je de huid goed schoon moet houden met een milde reiniger en make-up iedere avond dient te verwijderen. Verder zijn er verschillende crèmes en scrubs beschikbaar voor thuisgebruik. Kies een goede huidverzorgingsroutine die bij je huidtype past. Ook een droge huid kan namelijk gevoelig zijn voor acne! Ook zijn er preparaten zoals vitamine A zuur, retinol en benzoylperoxide, die bij milde acne al goede resultaten kunnen geven.

Acnetherapie kan ook bij deze vorm van acne erg goed werken. Bij acnetherapie wordt de huid goed gereinigd, en wordt de huid behandeld met peelings. Deze peeling breekt de hoornlaag van de huid af en vermindert de ontstekingen. De peeling bestaat uit zuren, bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur, die de ontstekingen remmen, maar ook littekentjes kunnen voorkomen en vervagen.

 Naar boven

Maak nu afspraak

Wij adviseren u om vrijblijvend een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek met één van onze huidtherapeuten.